Lietuvos miškuose galima pamatyti mūsų kraštams neįprastą tačiau pietų ir vidurio Europoje dažnai sutinkamą medį – paprastąjį buką. Dar ne taip seniai mokslininkai buvo nustatę, kad šio medžio šiaurinė riba baigiasi pietų Lietuvoje. Bet šiltėjant klimatui, bukų augimo arealas užima Read more…


Tradiciniais obuoliais jau nieko nenustebinsime, tačiau ar esate ragavę obuolių raudonu minkštimu? Jeigu ne, dabar tai padaryti yra puiki proga – šią savaitę jie pasiekė parduotuvių lentynas. Šie obuoliai pasižymi ne tik mums neįprasta išvaizda, bet ir ypatingu skoniu. Jie Read more…


Sodo ir daržo darbai rudenį tokie pat intensyvūs, kaip ir pavasarį. O kieme ar balkone, dažnu atveju gali tekti tvarkytis ir iki vėlyvo rudens. Tiesa, rūpestį kelia ne tik darbai – svarbu tinkamai pasirūpinti susikaupusiomis žaliosiomis atliekomis. Aplinkos apsaugos departamento Read more…


Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai Read more…


Ruduo lepina daržovėmis, tačiau ne visada spėjate jas suvalgyti? Žinodami, kaip tinkamai panaudoti daržo gėrybių likučius, ne tik paįvairinsite savo valgiaraštį, bet ir sutaupysite pinigų. O svarbiausia – nešvaistysite vertingų maisto produktų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, rudens daržovių Read more…


Nors balkonai ir terasos asocijuojasi su šiltais vasaros vakarais – sezonui pasibaigus šių vietų apleisti neturėtume. Gėlininkė Šviesa Vinkšnelė, sako, kad ruduo – puikus metas atsinaujinti, o ir įvairiausių šaltesniam sezonui tinkamų augalų – apstu. Visgi, tam, kad jie augti Read more…


Aguročiai – unikalaus skonio, naudinga sveikatai, tačiau kiek primiršta daržovė. Ir visai be reikalo. Aguročius universaliai galime panaudoti virtuvėje: gardinti troškinius, sriubas, kepti blynus, konservuoti. Ši nepaprasto skonio daržovė itin mėgstama ir saulėtoje Italijoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos Read more…


Ryškiosios šilauogės pasižymi ne tik nepaprastu skoniu, bet ir nauda sveikatai. Dėl gerųjų savybių kai kuriose šalyse šios uogos netgi vadinamos jaunystės uogomis. Be to, šilauogėmis galima gardinti pačius įvairiausius patiekalus – nuo pyragų iki kepsnių ar žuvies. Vaida Budrienė, Read more…


Jei užsiimate sodininkyste ir daržininkyste, tikrai teko susidurti su žaliosiomis atliekomis. Vienas dažniausių sprendimų – atliekas išvežti į žaliuosius konteinerius. O ar teko girdėti apie kompostavimą ir žaliųjų atliekų naudą? „Kompostavimas – patogiausias būdas atsikratyti sodo tvarkymo atliekų, tokių kaip Read more…


Kiekvienas metų laikas diktuoja ir mitybos tendencijas, o vasara – itin palankus metas mėgautis sultingais vaisiais, gaiviomis uogomis ir šviežiomis daržovėmis. Tačiau tam, kad šiuos gamtos skanumynus galėtume patiekti ant stalo, būtina juos tinkamai nuplauti, nulupti ir supjaustyti. Nors juokaujama, Read more…