Į parduotuves atkeliavo ilgai laukti šviežio derliaus lietuviški pomidorai


Pirmasis šviežių lietuviškų pomidorų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Kaip ir kasmet, pirmieji sunoko smulkiavaisiai lietuviški pomidorai, tačiau netrukus šviežio derliaus daržovių lentynas papildys ir kitos rūšies pomidorai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pomidorai rikiuojasi perkamiausių daržovių sąraše, o populiarumu ši daržovė nusileidžia tik bulvėms.

„Norėdami pirkėjams kuo anksčiau pasiūlyti pirmojo derliaus šviežių lietuviškų daržovių, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais. Šviežio derliaus lietuviškų agurkų pirkėjams pasiūlėme dar vasario pradžioje, o įpusėjus kovui – siūlome ir pirmųjų šviežio derliaus pomidorų. Jų kol kas rasti galima tik Vilniuje, didžiosiose parduotuvėse, vėliau jie atsiras ir mažesnėse prekybos vietose. Jų kaina – 1,99 Eur už pakuotę“, – teigia V. Budrienė. 

Nepaisant iššūkių, tikisi gero derliaus

Įvairiausių rūšių pomidorus, agurkus ir salotas „Iki“ tiekiančios, didžiausios Baltijos šalyse šiltnamių komplekso įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis sako, kad pirmajam derliui įtakos turėjo kaip niekad tamsūs žiemos mėnesiai, nemažai iššūkių iškėlė ir išaugusios elektros bei šildymo kainos. Visgi, pasak augintojo, nepaisant iššūkių jis tikisi gero derliaus.

„Šiemet turėjome kaip  niekada tamsią žiemą. Lyginant su praėjusiais metais, šiuo laikotarpiu natūralios šviesos surinkome kokius tris kartus mažiau. Natūralu, kad tuomet sunaudojama daugiau elektros bei šilumos energijos. Jau nekalbu apie apskritai išaugusias šių kaštų kainas. Visgi, matome, kad vietoje užaugintų daržovių paklausa auga, lietuviai vietinę produkciją itin vertina ir šviežių daržovių kasmet labai laukia“, – sako M. Pupienis. 

Norint, kad sunoktų iki galo – palaikykite kambario temperatūroje

M. Pupienio valdomuose šiltnamiuose daržovės auginamos dviem būdais: po natūraliu apšvietimu ir naudojant šviesos technologijas. Pasak jo, pasitelkiant modernius įrenginius ir šviesos kultūrą, šiltnamiuose išauginama 15 rūšių pomidorų. Pilnas pomidorų asortimentas „Iki“ parduotuvėse pasirodyti turėtų balandžio mėnesį. 

Jis pasakoja, kad per pirmą mėnesį planuojama nuskinti apie 10 tonų pomidorų. Pasak M. Pupienio, šios daržovės augimo pikas prasideda balandžio mėnesį ir trunka iki pat rugsėjo pabaigos. Šiuo laikotarpiu nuskintų pomidorų kiekiai yra žymiai gausesni nei kovo mėnesį.

Lietuviško derliaus pomidorai, anot M. Pupienio, turi svarų privalumą prieš atvežtinius: jų transportavimo laikas gerokai trumpesnis, todėl pomidorų augintojai gali rinktis veisles, prioritetą teikdami būtent skoninėms, o ne pomidorų atsparumo savybėms. Dėl šios priežasties lietuviški pomidorai įprastai turi plonesnę odelę ir ryškesnį skonį bei kvapą. 

„Jei norite, kad pomidoro skoninės savybės maksimaliai atsiskleistų, nusipirkę juos parduotuvėje, kelias dienas palaikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje ir šviesoje – taip pomidoras pilnai subręs“, – pataria M. Pupienis. 

Komentarai