Šviežių sezoninių daržovių derlius: ką naujo išmėginti?


Lysvėms bei parduotuvių lentynoms puošiantis gausiu sezoninių daržovių derliumi, verta išmėginti naujus patiekalų receptus, kuriais nustebinsite šeimos narius ir svečius. Šiuo metu didžiausiose lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvės pirkėjai gali rinktis iš beveik keturių šimtų vaisių ir daržovių rūšių. Tad ką spalvingo, šviežio, o svarbiausia naudingo pasigaminti iš sezono gėrybių, dalinasi maisto gamybos ekspertas.

„Ne viena mitybos filosofija kalba apie tai, jog valgyti atsižvelgiant į sezoniškumą, kokie vaisiai ir daržovės tuo metu dera, yra kartu ir sveika, ir nebrangu. Toks mitybos principas ypač aktualus šiuo metu, kai šviežių, maistinės vertės atžvilgiu vertingiausių, o ir nebrangių, mažiau nei eurą kainuojančių vaisių ir daržovių mūsų parduotuvėse – gausu. Todėl kviečiu gaminti iš daržovių ir jas atrasti naujai – ruošti tai, ko dar nesate ragavę“, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Reikės: 6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 2 stiklinių špinatų, 3 valgomųjų šaukštų kaparėlių, ¼ stiklinės kanapių sėklų, 2 arbatinių šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių, 2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir pipirų, 1 kg cukinijų, 350 g pomidorų, saujos šviežių bazilikų.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite. „Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų. Skanaus!“, – pasakoja A. Poleninas.

Burokėlių maltinis

Reikės: 1 stiklinės vandens, ½ stiklinės bolivinių balandų, 4 nedidelių burokėlių, ½ cukinijos, 1 didelės morkos, 1 svogūno, 4 kiaušinių, druskos ir pipirų, aliejaus kepimui.

Pasūdykite ir užvirkite vandenį, suberkite ir išvirkite bolivines balandas. Tai truks apie 10 minučių. Sutarkuokite burokėlius, morką, svogūną. Sumaišykite susmulkintas daržoves su bolivinėmis balandomis, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais, suminkykite. Jei masė atrodo per daug sultinga, įberkite miltų ar kiek daugiau bolivinių balandų. Suformuokite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes.

Įdarytos bulvės

Reikės: 2 nedidelių bulvių, 2 valgomųjų šaukštų sviesto, 100 g pievagrybių, 1 nedidelio svogūno, ¼ stiklinės baltojo vyno (galima naudoti nealkoholinį), 3 valgomųjų šaukštų riebios grietinės, ½ valgomojo šaukšto tarkuoto parmezano, 70 g čederio, keleto vyšninių pomidorų, žiupsnelio pasmulkintų mėgstamų riešutų, druskos ir pipirų bei aliejaus.

„Orkaitę įkaitinkite iki 220°C, skardą išklokite folija. Bulves gerai nuplaukite ir subadykite šakute, aptepkite aliejumi ir orkaitėje kepkite apie 40 minučių arba tol, kol suminkštės. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite supjaustytus grybus ir, nuolat maišydami, kepinkite apie 6 minutes. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite pora minučių, supilkite vyną ir kepkite dar 2 minutes. Tada suberkite špinatus, pakepkite maždaug minutę. Įpilkite grietinės, pagardinkite druska ir pipirais ir tuomet išjunkite viryklės kaitrą. Bulvėms suminkštėjus, įpjaukite jas išilgai ir išpjaukite bulvės gabalėlį, padarydami tarpą. Įdėkite į jį parmezano, grybų įdaro, užberkite čederio, įdėkite perpjautų mažų pomidorų, įberkite riešutų ir kepkite tol, kol sūris išsilydys“, – dalinasi A. Poleninas.

Komentarai