Tarptautinės morkų dienos proga – maistingų ir taupių garnyrų receptai Velykoms


Balandžio 4-ąją pasaulyje minima Tarptautinė morkų diena, kurios tikslas – kalbėti apie šios daržovės naudą. Morkos pasižymi gausybe sveikatai naudingų savybių, yra nebrangios ir universaliai panaudojamos virtuvėje. Todėl savo vietą ši daržovė randa tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors ypatingomis progomis lietuviai ieško egzotiškesnių daržovių bei vaisių, tačiau jų populiarumas neprilygsta tradicinėms daržovėms, tarp jų ir morkoms.

„Šventinis lietuvių stalas neatsiejamas nuo šviežių daržovių ir vaisių. Nors prieš Velykas lietuviai daugiau domisi įmantresnėmis gėrybėmis, ypač egzotiškesniais vaisiais, tačiau daugiausiai jų dėmesio vis tik susilaukia tradicinės daržovės. Tokios kaip bulvės, pomidorai, morkos. Beje, morkų jau turime šviežių, atkeliavusių iš Italijos. Šiuo metu auga ir konservuotų daržovių pardavimai, joms dabar taikome ypatingas nuolaidas“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad morkas įtraukti į Velykinį meniu – paprasta. Jos puikiai tinka įvairiausiems garnyrams prie mėsos ar žuvies, daržovių apkepams ruošti, o dėl natūralaus savo saldumo, gali būti naudojamos ir desertų gamyboje.

„Morkos  –  puikus priedas prie humuso, jas skanauti galima tiesiog žalias su graikišku tadziki ar kitu jogurto pagrindu pagamintu padažu. Šie užkandžiai galėtų tapti sveika alternatyva Velykų stalui. Jeigu norite gardaus garnyro prie mėsos ar žuvies patiekalų, pasigaminkite orkaitėje arba kepsninėje ruožtų glazūruotų morkų arba keptų morkų su pesto padažu“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi nebrangių, tačiau itin skanių morkų patiekalų receptais, kuriuos paprastai ir greitai pasigaminsite namuose.

Keptos morkos su pesto padažu. Jeigu norite prie pagrindinio Velykų stalo patiekalo patiekti sveiką, gardų, pigų ir lengvai pagaminamą patiekalą – pamėginkite paruošti keptų morkų su pesto padažu. Šiam patiekalui pasigaminti prireiks: 600 gramų ketvirčiais supjaustytų morkų, šlakelio alyvuogių aliejaus ir pesto padažo. O jam išleisite vos apie 4–5 eurų, priklausomai nuo to, kokį pesto padažą rinksitės.

Kaip pasigaminti? Pirmiausia ketvirčiais supjaustytas morkas reikėtų sumaišyti su šlakeliu aliejaus, druska bei pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Tuomet jas sudėti į kepimo indą ir kepti apie 20 minučių, iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Galiausiai morkas ištraukti iš orkaitės, sumaišyti su pesto padažu ir pakepti dar apie 10 minučių.

Rytietiškos morkų salotos. Jeigu norite šiek tiek įmantresnio garnyro – galite pasigaminti rytietiškų morkų salotų, kurios ypač tiks prie mėsos patiekalų. Tokioms salotoms pasigaminti reikės: 500 gramų tarkuotų arba šiaudeliais pjaustytų morkų, šaukštelio kumino, šlakelio aliejaus, citrinos sulčių, didelės saujos mėtų lapelių ir druskos. Tokias salotas pasigaminsite vos už 4 eurus.

Kaip pasigaminti? Pirmiausia indelyje sumaišykite prieskonius, citrinos sultis bei aliejų. Tuomet smulkintas morkas sumaišykite su mėtomis, viską apliekite gautu padažu. Jeigu mėgstate, gaminant padažą galite panaudoti ir šlakelį rožių vandens.

Komentarai