Kada skinti aronijos uogas ir kaip jas laikyti per žiemą?


Aronijų skynimas
Aronijos vaisiai pradeda nokti rugpiūčio mėn. pabaigoje. Jie nunoksta visi kartu ir skinami giedrą dieną.
Standžiaodžius aronijos vaisius skinti spartu, nes jie nebijo stipresnio paspaudimo ir lengvai nusibraukia. Skinant su kekėmis, reikia išsaugoti viršūninj pumpurą, kuris sekančiais metais auga bei dera. Derlių nesunku nuimti ir ta prasme, kad vaisius galima skinti gana ilgą laiką, nes nunokę nekrenta ir negenda. Tačiau be rimtų priežasčių atidėlioti nereikia, nes po ilgesnio lietaus vaisiai išpampsta, odelė sutrūksta ir jų vertė sumažėja.

Be kotelių vaisiai geriau tinka sultims, uogienėms bei panašiems gaminiams. Trumpam laikui juos galima supilti į 20-<25 kg talpos dėžes. Pervežimui skirtus vaisius geriausia supilti į 5-6 kg talpos dėžes, kurios turi būti su angelėmis šonuose ir dugne.

skynimas
Aronijų laikymas
Kadangi vaisių stora bei standi odelė ir minkštime gausu rauginių medžiagų, todėl jie gana ilgai išsilaiko sveiki. Žemesnėje kaip 10° temperatūroje, esant 80-85% oro santykinei drėgmei, vaisiai išsilaiko švieži 1,5- 2 mėn.

Vaisiai, kuriuos norima laikyti per žiemą, skinami su kekėmis. Kekių koteliai suveriami ant vielų arba virvučių ir pakabinami vėsioje patalpoje (ant aukšto arba sandėlyje). Vaisius galima laikyti ir ant grindų plonu (apie 5 cm) sluoksniu. Dar geriau jie išsilaiko šaldytuve 0-3° temperatūroje. Polietileniniuose maišeliuose vaisiai išsilaikoiki pavasario. Jie pasidaro saldesni, aitrumas sumažėja ir skonis žymiai pagerėja. Kartais vaisiai džiovinami, o jų miltai naudojami saldainių įdarams ir kitokiems konditeriniams gaminiams.

Komentarai