Orams vis labiau primenant vasarą, šiltojo sezono pranašai – pirmosios naujo derliaus trešnės pagaliau atvyko į Lietuvos parduotuves. Jau nuo antradienio parduodamos pirmosios naujojo derliaus trešnės, jų kaina prekybos tinkle šiuo metu bus 8,99 Eur už kilogramą. Jolanta Sabaitienė, prekybos Read more…


Vienas dažniausiai šiltuoju metų laiku naudojamų sodo technikos įrankių – vejapjovė. Jų yra visokiausių – nuo paprastų mechaninių iki išmaniosiomis programėlėmis valdomų robotų, tad išsirinkti nėra lengva. Ekspertai pataria renkantis vejapjovę pirmiausia atsakyti į klausimus, kur ir kaip ją naudosite Read more…


Atšilus orui, augalams reikalingos maistinės medžiagos, kad jie greičiau pabustų bei geriau augtų. Ekspertai dalijasi patarimais, kaip pasirinkti geriausiai dirvai ir augalams tinkančius substratus ir trąšas, kad jie džiugintų ne tik savo grožiu, bet ir gausiu derliumi. Substrato pasirinkimas Substratas Read more…


„Pavasarį sulaukiame vis daugiau pranešimų ne tik apie deginamą žolę. Tvarkydamiesi žmonės laužuose ar kepsninėse degina lapus, šakas ir kitas augalines bei buitines atliekas, o sklindantys dūmai patenka į gyvenamuosius namus ir teršia orą“, – sako Aplinkos apsaugos departamento Biržų Read more…


Planuojantiems prekiauti daržovėmis, vaisiais ar uogomis, privalu užtikrinti šių produktų saugą, kokybę ir higieną, kaip numatyta teisės aktuose. Kaip asmuo (fizinis ar juridinis) šiuos reikalavimus pasiruošęs įgyvendinti, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gali įvertinti valstybinės kontrolės metu. Prieš pradėdami Read more…


Šalčio ir sniego nepagailėjusi žiema tapo rimtu išbandymu vejai. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad šiemet svarbu pernelyg neskubėti žadinti vejos ir skirti jai kiek daugiau dėmesio, kad ji želtų sveika ir tanki. Pasak vejų eksperto Vilmanto Petrausko, šiemet žiemojimo sąlygos vejai Read more…


Pavasariui įsibėgėjus didėja ir susidomėjimas namų daržininkyste, o ypač populiarios tampa ant palangių žaliuojančios prieskoninės žolelės. Žmonės jas augina ne tik kaip puošmeną, bet ir dėl turimų vitaminų, kurių po šaltojo sezono daugeliui ima trūkti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ Read more…


Maisto saugos specialistai visada pataria vartoti kuo šviežesnes daržoves. Tačiau iki pavasario išsilaikiusias ir vysti pradedančias daržoves taip pat galima vartoti, tik jų mitybinė vertė ir vitaminų kiekis ženkliai sumažėja. Rekomenduojama jas pamerkti į dubenėlį su šaltu vandeniu, o po Read more…


Aplinkosaugininkai primena susiruošusiems po žiemos susitvarkyti sodą ar daržą, kad jie degtukus turėtų pamiršti namie. Soduose susidarančias žaliąsias atliekas reikėtų ne deginti, o kompostuoti ar pristatyti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles, nes jas deginant į atmosferą yra išmetamos šiltnamio efektą skatinančios Read more…


Ne tik skaniausi, bet ir vertingiausi yra švieži vaisiai ir daržovės. Juose gausu vitaminų, mineralų, žmogaus organizmui būtinos ląstelienos. Vaisiuose ir daržovėse yra daug vandens (74,5–89,0 g/100 g), mažai baltymų ir riebalų. Jie yra labai naudingi žmogaus organizmui. Vaisiuose ir Read more…