Vasarinę alergiją žiedadulkėms padės sumažinti ir maisto produktai


Remiantis pasauline statistika, kas penktas europietis kenčia nuo žiedadulkių sukeltos šienligės simptomų. Dažniausiai gydantis pirmiausia griebiamės vaistinių preparatų, tačiau kenčiantiems nuo alergijos gali padėti ir įvairūs maisto produktai. Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė pataria, kaip natūraliomis priemonėmis sumažinti šienligės simptomus, o prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalinasi gardžiais receptais su šiais produktais.

Stiprinkite imunitetą

Nors alergija yra genetiškai nulemtas negalavimas, anot gydytojos alergologės, įmanoma visą gyvenimą nugyventi nejaučiant jokių ligos simptomų. Tai lemia mūsų imuninė sistema.

„Alerginės reakcijos kyla imuninėje sistemoje, kuri per jautriai sureaguoja į alergeną – tam tikrą medžiagą, į kurią nealergiškas organizmas visai nereaguoja. Norint išvengti šios pakitusios, save žalojančios organizmo reakcijos į aplinką, reikėtų rūpintis savo imuninės sistemos sveikata. Mat, tik stiprus imunitetas sėkmingai susidoroja su alergenais“, – kalba N. Vaičiulionienė.

Tinkamos imuninės funkcijos palaikymui reikalinga visavertė mityba, tad gydytoja rekomenduoja į savo racioną įtraukti daugiau sveikų ir maistingų produktų. Jos teigimu, sveikatai naudingiausi – mūsų šalyje sezono metu užauginti vaisiai ir daržovės, o egzotinėmis gėrybėmis gydytoja alergologė pataria pasimėgauti tik retkarčiais.

Sveikatinantys maisto produktai

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad renkantis imunitetą stiprinančius maisto produktus, būtina atsižvelgti į savo organizmo jautrumą. Jos teigimu, vienų sveikatą stiprinantys vaisiai ir daržovės gali būti alergenais kitiems asmenims dėl kryžminių reakcijų su augalais.

„Kvercetino turintys obuoliai, citrusiniai vaisiai, svogūnai, vynuogės palaiko sveiką imuninę sistemą. Šios medžiagos turintys maisto produktai taip pat sumažina varginančius alergijos simptomus – varvančią nosį, perštinčias akis, kvėpavimo takų sudirginimą. Tačiau dalis žmonių yra alergiški šiems maisto produktams, tad stiprinant imunitetą, reikėtų atsižvelgti į savo organizmo jautrumą“, – rekomenduoja gydytoja alergologė.

Kovoje su alergija, N. Vaičiulionienė taip pat išskiria antiuždegiminių ir imuninę sistemą gerinančių savybių turintį česnaką. „Česnakas slopina biologiškai aktyvios medžiagos histamino gamybą, kuris sukelia uždegimines reakcijas organizme. Tad per dieną suvalgydami po kelias skilteles česnako, pasirūpinsite ne tik savo imunitetu, bet ir palengvinsite alergijos simptomus. Tačiau česnakui gali būti alergiški žmonės, kurie yra jautrūs pelyno žiedadulkėms, tad jie turėtų rinktis daržoves, nesukeliančias alerginių reakcijų“, – akcentuoja gydytoja.

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė priduria, kad natūraliai fermentuoti maisto produktai taip pat yra svarbus elementas, padedantis išsaugoti sveiką organizmo būseną.

„Įtraukę į savo maisto racioną raugintus agurkus, kopūstus, kefyrą, natūralų jogurtą, užtikrinsite tinkamą žarnyno veiklą, sustiprinsite imunitetą bei sėkmingiau kovosite su šienligės simptomais“, – sako V. Juodkazidnė.

Pildykite vitamino D atsargas

Pasak gydytojos alergologės, norintys padėti imuninei sistemai sėkmingai kovoti su alergijomis, turėtų reguliariai papildyti vitamino D atsargas organizme.

„Vitaminas D atsakingas už daugelį organizme vykstančių procesų, tarp jų – ir imuninės sistemos veiklą. Šiltuoju metų laiku pagrindinis šio vitamino šaltinis – saulė, tad būdami gryname ore saulėtomis dienomis, užsitikrinsime apie 90 proc. mums reikalingo vitamino D, – sako N. Vaičiulionienė. – O orams atvėsus, rekomenduočiau vitamino D atsargas organizme papildyti valgant daugiau jo turinčių maisto produktų – riebios žuvies, jūros gėrybių, kiaušinio trynių“.

Anot gydytojos, negaunant vitamino D su maistu, galima profilaktiškai vartoti jo turinčius maisto papildus. Užtikrinę pakankamą kiekį vitamino D organizme, ne tik sustiprinsime imunitetą, tačiau taip pat veiksmingai sumažinsime alergijos simptomus – kosulį ir čiaudulį, tad bus lengviau ištverti žiedadulkių sezoną.

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė paruošė kelis receptus su produktais, kurie padeda mažinant šienligės simptomus.

Rūkytos lašišos salotos (2 asmenims)

Jums reikės:

  • 1 mažos romaninių salotų gūžės
  • Gabalėlio rūkytos lašišos
  • 2 pomidorų
  • 4 ridikėlių
  • 1 morkos
  • 1/2 agurko
  • ½ citrinos sulčių
  • 10 g šviežio imbiero šaknies
  • 1 valgomojo šaukšto rapsų aliejaus

Paruošimas:

Lėkštėse išdėliokite romanines salotas, ant jų dėkite plonais gabalėliais supjaustytą lašišą, kubeliais pjaustytą pomidorą, ridikėlius, morką, agurkus. Salotų padažą paruoškite iš citrinos sulčių, rapsų aliejaus ir malto imbiero. Padažą užpilkite ant salotų.

Žiedinių kopūstų kepsniai, gardinti česnakais (2 asmenims)

Jums reikės:

  • 1 žiedinio kopūsto
  • 2 skiltelių česnako
  • Šaukštelio prieskonių: petražolės, čiobreliai, raudonėliai, rozmarinas
  • Žiupsnelio druskos, pipirų
  • 50 g kietojo sūrio
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 400 laipsnių temperatūros. Mažame dubenyje sumaišykite marinatą: alyvuogių aliejų, česnaką, raudonėlį, čiobrelius, rozmariną ir petražoles. Žiedinių kopūstų griežinėlius patepkite marinatu, pagardinkite druska ir pipirais bei sudėkite į kepimo skardą. Kepkite orkaitėje apie 20–25 minutes, kol apskrus. Prieš patiekdami, apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.

Komentarai