Dievų maistas – artišokai: kaip juos pagaminti ir su kuo valgyti?


Artišokai – ne tik skanūs, bet ir ypatingai estetišką vaizdą lėkštėje sukurianti daržovė. Be to, ši iš Viduržemio jūros regiono kilusi gėrybė itin naudinga sveikatai – artišokuose gausu skaidulių ir kitų įvairiausių vitaminų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pasaulyje itin vertinami artišokai pirkėjams išlieka egzotika. Vis dėlto yra vis daugiau virtuvėje eksperimentuoti mėgstančių prekybos tinklo pirkėjų, kurių krepšeliuose atsiduria ir ši išvaizdi daržovė.

Ne daržovė, o gėlė

„Artišokų sezonas turi du pikus: lapkritį ir kovą. Kadangi sezonų pikų metu tiekiami tiek kokybės, tiek kainos prasme patraukliausi artišokai, būtent tuo metu pirkėjų krepšeliuose jų atsiduria daugiausiai. Artišokai į mūsų parduotuves atvyksta iš Italijos. Nors jie paplitę visame pasaulyje, tačiau šioje šalyje jie yra ypatingai mėgstami. Ir jeigu lietuviai vertina artišokus kaip egzotiką, italai be šios daržovės tikriausiai neįsivaizduotų savo virtuvės“, – sako komunikacijos vadovė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad artišokai – iš tiesų yra visai ne daržovė, o gėlės rūšis. Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Vienas artišokų augalas per metus gali užauginti iki 20 artišokų, o pasaulyje egzistuoja net apie 50 jų rūšių.

Kaip teigia daržovių ekspertė, artišokai maisto gamyboje naudojami nuo pat senų senovės. Jie vertinami ne tik dėl grožio ar skoninių savybių, bet ir naudos sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.

Su kuo jie valgomi?

Pasak J. Sabaitienės, artišokas išsiskiria savo skoniu, kuris yra panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai – delikatesu laikomi bene visame pasaulyje, tačiau kadangi ši daržovė yra kilusi iš Viduržemio jūros šalių – jie itin populiarūs šio regiono virtuvėje.

„Artišokai – labai universaliai paruošiama gėrybė. Juos galima virti, kepti ant grotelių, orkaitėje, troškinti arba įdaryti. Dar vienas mėgstamas ir bene paprasčiausias artišokų paruošimo būdas – virimas garuose. O, kad artišokai ruošiami garuose įgautų dar daugiau skonio į vandenį iš kurio kyla garai įdėkite lauro lapą, šiek tiek česnako, citrinos griežinėlį“, –  pasakoja J. Sabaitienė.

Orkaitėje kepami artišokai įgauna stipraus riešutinio skonio. O skaniausia ruošiant šią gėrybę prieš kepant paprasčiausiai pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Dar vienas svarbus dalykas ruošiant artišokus orkaitėje juos įsukti į aliuminio foliją, kuri sulaiko garus, todėl artišokų lapai išlieka drėgni ir tokiu būdu iškepa tobulai.

Anot J. Sabaitienės, artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais.

„Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie yra valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę“, – sako ekspertė.

J. Sabaitienė dalijasi ir burnoje tirpstančių artišokų receptu.

Orkaitėje kepti artišokai su feta

Jums reikės:

3 vnt. artišokų

Citrinos sulčių

6 česnako skiltelių

Šaukštelio kaparėlių

Fetos

Alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pusės puodelio šviežių krapų

Šaukštelio medaus

Paruošimas:

Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos. 

Tuomet iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Ant didelės kepimo skardos kiekvieną artišoko pusę padėkite ant aliejumi patepto folijos lapo, kuris yra pakankamai didelis, kad jį būtų galima sulankstyti. Pagardinkite artišokus druska ir pipirais ir įkiškite po 1 česnako skiltelę kiekvienos artišoko pusės centre. Gausiai apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Tuomet artišoką susukite į foliją ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Galiausiai atsargiai atidarykite folijos maišelius. Iš artišoko centro išimkite kepintą česnaką ir vėl uždarykite foliją. Tuomet į trintuvą suberkite pakepintą česnaką, dėkite citrinos sulčių, medaus, krapus, druskos ir pipirų ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Išimkite artišokus iš folijos. Išdėliokite ant serviravimo lėkštės, gausiai apšlakstykite gautu padažu. Ant viršaus uždėkite kaparėlius ir trupintą fetos sūrį. Skanaus!

Komentarai